Η τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη στη σημερινή συνεδρίαση της Υποομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την αστυνομική βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη-μέλη
Την έλλειψη κανόνων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αστυνομική βία, ανέδειξε η σημερινή συνεδρίαση της Υποομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για την αστυνομική βία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κράτη-μέλη, με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left, μέλος της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη να θέτει το ερώτημα αν υπάρχει στα σκαριά κάποια πρωτοβουλία για προώθηση κοινής ενωσιακής πολιτικής.
“Με δεδομένο ότι η εκπαίδευση των αστυνομικών σε ζητήματα βίας έχει υπερεθνικά χαρακτηριστικά, υπάρχει στα σκαριά κάποια πρωτοβουλία για προώθηση κοινής ενωσιακής πολιτικής στον χώρο;”, αναρωτήθηκε ο Κ. Αρβανίτης, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για κοινή γραμμή στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης, η οποία ανέδειξε πολλά κοινά, αλλά και διαφορές στα κράτη μέλη όσον αφορά την αστυνομική βία, την εκπαίδευση των αστυνομικών και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η υπέρμετρη αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει και ταξικά και φυλετικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Ευρωβουλευτής «και για αυτό τη βλέπουμε ακριβώς εκεί να παροξύνεται περαιτέρω: στον φτωχό, στον αδύναμο, στον Ρομά, στον μετανάστη, στον πρόσφυγα, στον περιθωριακό. Είτε λέγεται Βασίλης Μάγγος, είτε Ζακ Κωστόπουλος, είτε Κώστας Φραγκούλης, είτε Νίκος Σαμπάνης, είτε Αμπουμπακάρ Φοφανά».
Απαντώντας σε ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη για τις εσωτερικές έρευνες που διεξάγονται σε κάθε κράτος μέλος σχετικά με φαινόμενα αστυνομικής βίας, ο Νιλ Κόρνεϊ, ερευνητής στο Ίδρυμα Omega της Μ. Βρετανίας, σημείωσε ότι «όταν γίνεται εσωτερικός έλεγχος και η έρευνα γίνεται από αστυνομικούς ή πρώην αστυνομικούς δεν εξασφαλίζεται η δέουσα ανεξαρτησία. Πρέπει στην αστυνομία να υπάρχει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην εποπτεία και στον έλεγχο».
Ο βρετανός ερευνητής τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει πολιτικοποίηση της αστυνομικής πράξης, αλλά και την ανάγκη να λογοδοτεί η αστυνομία για την υπέρμετρη χρήση βίας, ενώ μίλησε και για τους τρόπους που μπορεί αυτό να γίνει. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να πιέσει για την παροχή τέτοιων δεδομένων και να εξασφαλιστούν πόροι για εσωτερικούς, αλλά και ανεξάρτητους ελέγχους.
Στην επικαιρότητα του θέματος αναφέρθηκε η πρόεδρος της συνεδρίασης, Ολλανδή Ευρωβουλευτής με το Renew, Σόφι Ιν’τ Βελντ σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα περιστατικά «υπερβολικής χρήσης βίας από την αστυνομία σε πολλά κράτη μέλη της Ευρώπης», ενώ αναφέρθηκε και στο φαινόμενο του ρατσισμού στους κόλπους της αστυνομίας και σε ακροδεξιά στοιχεία μέσα σε αυτή. «Φαίνεται πως η αστυνομία πια δεν είναι ένας φορέας αμερόληπτος και ανεξάρτητος», επισήμανε η κ. Ιντ΄Βελντ.
H Γαλλίδα ευρωβουλευτής με τους Πράσινους Γκουαντολίν Ντελμπός, τόνισε ότι κάποια κράτη-μέλη στην ΕΕ είναι πιο επιεική απέναντι στην αστυνομική βία από άλλα, ενώ περισσότερο ευχαριστημένος με το ενωσιακό πλαίσιο εμφανίστηκε ο Βλάντιμιρ Μπίλτσικ, Σλοβάκος Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, ο οποίος ανέφερε ότι μπορεί να μην υπάρχουν πανευρωπαϊκοί κανόνες για την αστυνομία, αλλά υπάρχουν κάποια πρότυπα, κάποιες αρχές και κάποιες πρακτικές, βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν κάποιες βελτιώσεις.